De reis van Expat naar Repat – Hoe voel je je weer thuis in Nederland?

bordje met straatnaam. van expat naar repat, je weer thuisvoelen in Nederland

De Reverse Culture Shock: terugkomen is moeilijker dan weggaan

Inmiddels durf ik wel te zeggen dat ik weer echt thuis ben, hier in Nederland.

Maar dat is zeker niet vanzelf gegaan; net als bij elk nieuw expat avontuur ga je weer een aantal fases door, met de bijbehorende emoties en uitdagingen.

In deze blog neem ik je mee op de reis van Expat naar Repat. Welkom terug!

 

Fase 1: de honeymoon – als je net weer terug in Nederland bent

Heerlijk om familie en vrienden weer vaker te kunnen zien! Je hoeft geen belangrijke mijlpaal meer te missen en kunt langsgaan zonder eerst een vliegticket te boeken.

Een kind kan hier gewoon zelf overal op de fiets naartoe, wat een vrijheid…. Waar je ook komt of welke instantie je ook belt, ze verstaan én begrijpen je en andersom.

En wow, je maakt weer alle 4 de seizoenen mee!

Het gevoel hierbij:

Alles is geweldig, je beseft wat je hebt gemist en hoe ongelofelijk veel mazzel je hebt dat je hier vandaan komt, dat kleine landje waar alles goed geregeld is en iedereen zichzelf kan zijn. Hoe fijn is het om terug te zijn!

 

Fase 2: reverse culture shock 

Stoffenmarkt in Karachi. Passie voor Stoffen en kleuren. Van expat naar Repat

Waar is die zon die je daar zo voor lief nam?

Je mist dingen die je niet had verwacht. Het lokale eten, het weer, het landschap, de open en gastvrije houding van andere culturen. De manier waarop we elkaar helpen daar ver weg: “ hey ben je nieuw? kom morgen mee naar … (coffee / business club / restaurant / parc). Voor je het weet heb je er een nieuwe ‘tribe’ bij.

Vriendschappen zijn snel heel hecht, je bent op elkaar aangewezen en deelt dezelfde ervaringen. Je mist de avonturen die je beleeft tijdens het ontdekken van een nieuw land. En, niet te vergeten, de waardevolle tijd en verbondenheid die je hebt als gezin, want veel minder verplichtingen en dus meer quality time.

Het gevoel hierbij:

Iedereen is druk, agenda’s zijn al maanden vantevoren volgepland. Was het vroeger ook zo vaak nat en grijs? Alles en iedereen is zonder jou gewoon verdergegaan, waar is jouw plek nu eigenlijk?

Hoe ga je je ooit weer thuis voelen in je eigen land? Hoe ontmoet je andere repats om even wat begrip en herkenning te delen? Hoe ga je hier netwerken?

Hoe fijn zou het zijn als er een ‘onboarding voor repats’ handboek bestond!

 

Fase 3: acceptatie en enthousiasme voor nieuwe mogelijkheden

zee en zicht op de horizon, nieuwe mogelijkheden. Van expat naar repat

Jij bent een tijdje weggeweest dus het is logisch dat alles anders is dan voordat je vertrok.

Zelf ben je ook veranderd door je buitenland-ervaring, maar hier in Nederland ben jij ook degene die zich weer aan moet passen!  Dat besef is een kantelpunt in dit proces. Dus ja dat wordt meer plannen, maar ook dat went wel.

Sommige vriendschappen en relaties zullen zich verdiepen en nog waardevoller worden; soms bewegen ze naar een andere vorm.  Op het gebied van werk kun je  ook hier kiezen voor een nieuw begin; het is niet voor niets dat veel repats die ik heb gesproken ondernemer zijn geworden!

Het gevoel hierbij:

Als de lente eindelijk doorbreekt is het nergens mooier dan hier, en ja het is overal vlak maar hoe kun je anders genieten van de uitgestrekte bollenvelden en onze prachtige kust! Je maakt weer verbinding met mensen door te focussen op de overeenkomsten en niet op de verschillen.

Je ontmoet (bewust of door een gelukkig toeval) andere repats, die je soms ook nog blijkt te kennen van een vorige posting, en daar heb je dan gesprekken mee over het deel van jou dat voor altijd met één oog voorbij de horizon kijkt. Zo kom je weer in balans.

 

Persoonlijke noot:

Voor mij kwam ook het besef dat ik kleine deeltjes van mijn hart heb achtergelaten op de plekken waar we hebben gewoond, en dat is prima. Ik hoef niet 100% te passen hier, ik heb me alleen voldoende aangepast om gelukkig te zijn, net als op alle andere plekken.

Al die ervaringen, culturen en vooral al die bijzondere mensen met wie we vriendschap hebben gesloten – soms voor even, soms voor de rest van ons leven – het verrijkt je ziel.

 

Fase 4: dit is mijn thuis! … en wat een heerlijke plek om te wonen

 

En op een dag voelt het weer echt als thuis.

Toen ik mezelf tegen iemand hoorde zeggen dat ik toch echt pas over 2 maanden tijd had om af te spreken schoot ik heel hard in de lach…. en om het af te leren ben ik meteen spontaan ergens iets gaan drinken… met een repat-vriendin, die het heel herkenbaar vond!

Natuurlijk helpen praktische zaken als het geregeld hebben van sport en school, die superleuke job vinden, ondernemer worden etc. bij dit proces. Maar het is echt niet gek als het een tijdje duurt voor je je plek, en jezelf, weer hebt gevonden.

Als je weet dat je hier voorlopig blijft, is het ook fijn om de zekerheid te hebben dat je plannen kunt maken voor de lange termijn.

 

Persoonlijke noot:

Je huis is in dit hele proces een ontzettend belangrijk onderdeel; dat is de basis waar je je fijn voelt en waar jouw persoonlijkheid de ruimte krijgt. De plek van waaruit jij, je partner en wellicht je kind(eren) het leven weer vanuit vol vertrouwen gaat vormgeven.

Voor mij werkte dat echt op die manier; toen die basis, na een lange verbouwing (mijn grote passie) eenmaal stond kreeg ik ruimte om de knop om te zetten en te focussen op de lange termijn. Iets wat ik al jaren niet had gedaan, immers een expat ben je vaak maar voor een paar jaar op dezelfde plek!

 

 

Nieuwsgierig naar hoe andere Repats hun terugkeer naar Nederland hebben ervaren?

Luister dan eens naar de Podcast Expat to Repat, te vinden op Spotify en Apple Podcasts of op de website:

 

 

Vind je het leuk om aan te schuiven in de Podcast?
Neem dan contact op met Mirjam! 

TERUG NAAR ALLE ARTIKELEN